Skandalernas Carnegie

Fredag och domedag för skandalomsusade investmentbanken Carnegie. Vd Stig Vilhelmson avgick direkt som följd av Finansinspektionens kritiska rapport som krävde han avgång. Vidare bötfäller FI bolaget att betala 50 miljoner  – det högsta bötesstraff som får utdömas av myndigheten – och kräver att hela styrelsen byts ut. Samtidigt åtalas en 56-årig anställd för grovt insiderbrott. Även en 65-årig egenföretagare åtlas för grovt insiderbrott.
Det grova insiderbrottet rör sig om förhandsinformation avseende General Electric Healthcares köp av Biacore. 65-åringen agerade och köpte stora aktieposter i bolaget. 65-åringen gjorde  en vinst på knappt 700 000 kr. De båda männen, som suttit häktade sen mitten av september, riskerar nu upp till fyra års fängelse.
Finansmarknadsminister Mats Odell säger till TT att såväl Finansinspektionen som Ekobryttsmyndigheten kommer att få ökade resurser.
Tillstånd för aktiehandel dras inte in 
Under fredagens handel rusade aktien med dryga 11 procent på Stockholmsbörsen och slutade på 135,50 kr per aktie efter glädjebeskedet att tillståndet att bedriva aktiehandel inte dras in. Anders Onarheim blir tillförordnad vd och koncernchef för banken.
Däremot kommer börsens diciplinnämnd att granska Carnegie både som handlare och som enskilt noterat bolag.
– Detta är ett mycket allvarligt ärende, eftersom man dels har manipulerat priser och kommit med felaktig finansiell information, säger Anders Ackebo, chef för notering och övervakning på OMX nordiska börser till DN. De upptäckte vid årsskiftet att Carnegie gjort affärer enbart i syfte att påverka priset på optioner och meddelade Finansinspektionen.
Redan i april började stormen runt Carnegie då en stor insiderhärva uppdagades. Den följdes av en optionshärva där anställda misstänks ha blåst upp värdet på optioner med 630 miljoner kronor, vilket inneburit avsevärt högre bonusar för de anställda. Ekobrottsmyndigheten har dessutom inlett en förundersökning avseende otillbörlig kurspåverkan.
I mitten av september avgick styrelseordförande Christer Zetterberg. Dagen efter uppdags nästa insiderhärva som nu lett till åtal.
Ekonominyheterna:
FI-beslut talar för avskedade.
”Vi har fått upprättelse”.
Korten på bordet, Carnegie!.
Vem vill ha Carnegie?.
”Läge för uppköp”.
Carnegie erkänner FI:s kritik.
Carnegie vinnare på matt börs.
DN:
Insideråtal mot Carnegieanställd
Skandalerna som skakat Carnegie
Carnegie vinnare på matt börs
Carnegies börskurs rusar
Vd:n har redan avgått
Carnegie varnas i skarp FI-rapport
Carnegie synas av börsens disciplinnämnd
Extra stämma i december
Andra bloggar om:
, , , , , , .