SEB:s rapport lugnar aktiemarknaden

Bankkoncernen SEB:s andra kvartalsrapport bjöd inte på några otrevliga överraskningar. Nettoresultatet för det första halvåret ligger på drygt 4,5 miljarder kronor vilket motsvarar 6,80 per aktie och en kreditförlustnivå på 0,15 procent. Därmed lugnas nu den mycket oroliga aktiemarknaden.
SEB redovisar en rörelsevinst på 3,507 miljarder kronor för årets andra kvartal. Det är en försämring med 23 procent jämfört med samma period förra året. Vinsten är dock bättre än förväntat då aktieanalytikerna spått en vinst på 3,4 miljarder kronor. De totala intäkterna under kvartalet blev 10,4 miljarder och kostnaderna ökade med 10 procent jämfört med ifjol till nuvarande 6,4 miljarder. Kreditförlusterna steg till 452 miljoner kronor.
Baltikum är det område som SEB har störst problem med. Tillväxten har fallit kraftigt vilket resulterar i en ökad volym förfallna och icke betalda lån. I Estland är problemet extra tydligt vilket också till stor del förklarar den påtagliga delen kreditförluster på 0,73 procent i de baltiska länderna.
Rapporten mottogs med glädje på aktiebörsen och strax därefter steg aktien med cirka 4 procent. SEB bör i år ha möjlighet att tjäna 13 kronor per aktie, motsvarande ett aktuellt p/e-tal på drygt 8.
DN: SEB:s vinst bättre än väntat
VA: Ingen fara med SEB
Andra bloggar om: ekonomi, ekonominyheter, SEB.