Köpläge efter Ericsson-ras?

Ericssonaktien störtdök under tisdagens handel på Stockholmsbörsen efter en vinstvarning.
Nyheten att vinsten för årets tredje kvartal beräknas bli en tredjedel lägre än motsvarande period föregående år togs emot med en chock på aktiemarknaden. Ericssonaktien föll 24 procent.
Den lägre vinsten beror på flertalet faktorer: Beställningarna från USA och Västeuropa är färre än väntat. Dollarkursen slår hårt. Försäljningen av mjukvara minskar. Slutligen släpar även faktureringen i Kina efter. Analytiker på investmentbolagen är mycket missnöjda med att informationen kommer så sent från Ericssons styrelse. Många anser att styrelsen förbrukat sitt förtroende och det spekuleras vilt om vem som ska få bära hundhuvudet för de 100 miljoner kronor i börsvärde som bara försvann.
Aktiespararnas Gunnar Ek tycker att kursraset är en överreaktion från marknaden. Hans råd till småspararna är att ta det lugnt och rida ut stormen. Han säger också att Ericsson är ett välskött bolag som kommer att göra fortsatta årliga vinster på runt 22 miljarder kronor. Samtidigt kommenterar han att småspararna har tänkt för dåligt på riskspridningen.
Medan många målar upp en om inte svart, så ändå grå, framtid och rekommenderar ”minska” har Dresdner Kleinwort upprepat sin köprekommendation. Riktkursen sänks dock en aning från 46 till 45 kronor per aktie.
Kanske är det rea på Ericsson idag. Å andra sidan har inte bolaget vinstvarnat sedan 2001. Den gången slutade det med en bottennotering på cirka 4 kr per aktie.
Ekonominyheterna:
Placerar fyndare Ericsson-aktier.
Det ska man visst.
Så mycket är Ericsson-aktien värd.
Vem ska få sparken?.
Fonderna som klarade Ericssonraset.
”Nu skriver jag ned
Ericsson”
.
”Raset en överreaktion”.
”Problemen fortsätter nästa år”.
DN:
Oansvarigt kalla Ericssonaktien köpvärd
Svanberg hade siffrorna redan i söndags
Fortsatt kräftgång för Ericsson
Nu säljer småspararna
”Börsraset en överreaktion”
Då blev det börsras
Miljardsmäll för spararna
Ericssons förtroende rubbat av beskedet
Utländska ägare gav Ericsson kalla handen
Nu säljer småspararna
Andra bloggar om:
, , , , , , , .