Bostadsmarknaden går allt trögre

Bostadssajten Hemnet visar att marknaden för bostadsrätter i Stockholm går allt trögre. Trots att antalet annonser ökade med 6,9 procent under det senaste året ökade antalet avslutade affärer endast med 1,6 procent. Säljare tar tillbaka sina annonser, köpare drar sig för att lägga bud och många av annonserna ligger ute på sajten närmare en månad.
Niclas Strahner, presschef på Svensk Fastighetsförmedling, menar att försäljningstiderna har blivit längre. Budgivningarna är mindre intensiva och många säljare vill inte riktigt släppa sina bostäder trots att bostadsmarknaden avmattats. Antalet annonser som ligger ute på Hemnet i över en månad har femdubblats sedan samma period föregående år.
Den avmattade ekonomin med allt högre låneräntor är en bidragande orsak till trögheten på bostadsmarknaden. Samtidigt har de ökade mat- och bränslekostnaderna samt börsnedgången gjort många köpare tveksamma inför bostadsköp för flera miljoner kronor.
Många säljare verkar nu avvakta med försäljningen vilket kan leda till att ett stort utbud av gamla osålda bostäder såväl som nya kommer att utannonseras till hösten. Risken finns då att priserna faller på grund av alltför många annonser på Hemnet.
DN: Allt fler boaffärer går i stöpet.
Andra bloggar om:
, , , , .